torsdag 12 mars 2009

Skjulte Skatte

Visst är det namnet på Smiths Venners bokförlag med en nära nog 100-årig historia. För er med begränsad kunskap i norska betyder namnet dolda skatter eller möjligen gömda skatter. Vem som hade gömt skatterna är oklart, men vem som ansåg sig ha hittat skatterna var ganska uppenbart.

Jag tror definitivt inte att grundaren av förlaget (och SV) hade den minsta tanke på att det går att misstolka firmanamnet till att gömma skattepengar. Den gamla ledningen ansåg och predikade ofta om att skatten skulle betalas med glädje.
Bokstavligt funkar dessvärre inte det budskapet, för de flesta länder föredrar kontanter i stället för ett glatt ansikte.

En skatt kan naturligtvis vara mycket, i gammelsvenskan funkar det att tala om sin skatt när man menar flickvän eller pojkvän, men nuförtiden låter det lite väl högtravande. På tyska kan man däremot glatt säga Schatz till både sin fru och eventuella partners. Helst inte i kombination dock!

Die Ärzte i en ironisk sång om just Mein Schatz. Vem säger att tyskarna bara kan festmusik?



Jag minns när det var Aksel Smith som ägde bokförlaget som privat firma. I Brunstads möteslokal hade han ett litet bokbord där han sålde böcker, skrifter och foton av de ledande bröderna, inklusive sig själv. En äkta smithsvän skulle ha fotografier på de äldste bröderna på en hedersplats i hemmet.


Efter Aksels bortgång togs den privata firman över av Sigurd Bratlie junior. Enligt Skjulte Skatters egen hemsida sker allt arbete i förlaget ideellt, det vill säga medlemmarna skriver och översätter texter, diktar sånger med mera och skänker sitt arbete till bokförlaget.
Några gamla skattelistor som publiceras på norska websidor visar att Sigurd Bratlie deklarerade en hyfsad inkomst på drygt 2 miljoner norska kronor några år.
Det är fullt möjligt att han hade fler inkomster än från bokförlaget, men jag kan tänka mig att detta stack i ögonen på dom som jobbat frivilligt och gratis för sin övertygelse.

Kanske kan detta vara skälet till att bokförlaget numera är omvandlat till en stiftelse. Som regel är det begränsad insyn i en stiftelses verksamhet, och inte minst finns möjligheten till skattebefrielse om den klassas som ideell verksamhet.

Rätten till företagsnamnet borde gå att sälja på den öppna marknaden

Inga kommentarer: