tisdag 24 november 2009
Denna högtid har religiös bakgrund, vilket även amerikanare inser, men man hävdar att den förändrats och är numera sekulär.
Det får vara hur det vill med den saken, vi ser fram emot några extra dagare ledighet och avkoppling.
Sedan 1863 har man firat Thanksgiving den sista torsdagen i november med undantag av åren 1939 och 1940. FDR (Presidenten Roosevelt) beslutade att den skulle firas den tredje torsdagen i stället men massiva protester fick honom att ändra tillbaka efter två år.
Hans motiv var att förlänga julhandeln en vecka (den startar fredagen efter) i ett försök att få igång ekonomin som gick på lågvarv.
För oss är detta 11: gången vi firar denna högtid, förutom första året som vi firade ensamma har vi varit inbjudna de andra åren hos amerikanska familjer.
Att bli hembjuden till någon på middag, är stort i USA. Att bli hembjuden på Thanksgiving är ännu större.
I Sverige och Tyskland är det fullt normalt att bli hembjuden, medans här är det en stor ära och något att vara stolt över.
Detta året blir annorlunda. Vi åker upp till våran lägenhet i Mammoth Lakes för att åka skidor och koppla av. En Thanksgiving är otänkbar utan kalkon, lika svårt som att fira jul utan en julskinka.
Det tar drygt fyra timmar att helsteka en kalkon, dessa fyra timmar är vi hellre i skidbacken och köper därför en färdig rökt fågel som värmes och trancheras.
Potatismos, grönsaker, sås, sallad och bröd är givna tillbehör liksom en flaska Pinot Noir från Russian Valley.
Efterrätten som skall vara pumpkin pie har aldrig varit min favorit, och nu vet jag också varför!
Nä det får bli den en cognac framför kaminen istället, eller kanske en Kallvadå?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Det var väl några stackars indianer inblandade också som var dumma nog att hjälpa de tokiga engelska sekteristerna som höll på att svälta ihjäl!
När det gällertraditioner så uppkommer dom gärna på förkommen anledning. Inte sällan han man glömt varflr det början.
Men den vanligaste uppfattningen är precis som du säger,
Tack var indianernas hjälp överlevde pilgrimmerna. Intressant är att några av indianerna hade lärt sig engelska eftersom dom varit slavar i England runt 20 år.
Att dom trots slaveriet litade på och hjälpte pilgrimmerna är svårt att förstå för mig
Om du har tid så kan jag rekommendera den här boken: Charles C. Mann 1491: new revelations of the Americas before Columbus. Knopf 2005.
Den behandlar visserligen hela kontinenten men tar även upp de förhållanden som rådde i området där "pilgrimmerna" landade. Det var nästan avfolkat pga att tidigare europeiska besökare spritt sjukdomar som de infödda var känsliga för. En oavsedd men välkommen bakteriologisk krigföring som "pilgrimmerna" tackade Gud för!
Skicka en kommentar