torsdag 14 maj 2009

Hockey och nyheter


En av de få sporter som jag följer som åskådare är hockey. Eftersom man skall stödja sin omgivning supportar jag den lokala klubben Anaheim Ducks och har följt dom i många år.
När jag flyttade hit var dom ett ganska mediokert lag, men sedan några år är dom definitivt ett av topplagen i NHL.

Just nu pågår som många vet Stanley cup. Ducks slog ut seriemästarna Sharks och fightas nu mot Detroit om en finalplats i Western Conference. Ducks och Red Wings möts ganska sällan i seriespelet eftersom dom spelar i två olika conferencer (vad nu det kan heta på svenska). Av den anledningen har jag inte så stor koll på Detroits lag annat än att dom kallas svensklaget och att dom är duktiga. Jag vill minnas det är åtta svenskar i teamet!

Detroit är ett rackarns bra lag, det är en fröjd att se deras uppspel och passningspel, dom spelar en kul och vacker hockey. Anaheim har en buffligare stil, spelar mycket fysiskt och kämpar hårt för att vinna med snabbhet och styrka, det är alltid underhållning att se dom möta Detroit. Efter att ha sett alla deras matcher i Stanley cup, live eller på TV brukar jag läsa kommentarerna både i svensk och amerikansk media.

Nu begriper jag att svensk media bevakar de svenskar som spelar här och att det är stort för många fans, det är som det skall vara. Men varför denna ensidiga vinkling av allt som sker? Varför skriver man inte en rad om de svenska spelarnas fula attacker? Varför så tyst om motståndarnas positiva sidor?

Några kul exempel i icke-kronologisk ordning:

Detroit lyckades inte steka ankorna i morse (Ducks vann och ställningen blev 3-3)
Detroits misslyckades med försöket att slå ut Anaheim Ducks (det var väl Anaheim som lyckades slå Detroit, eller?)
Anaheim chockade Detroit - kvitterade serien (chocken gäller nog reportern och inte Detroit)
Seger för Anaheim trots ett stort spelövertag från start av Detroit (en härligt svensk objektiv kommentar)
Det är kört Anaheim! (Detorit leder 3-2 i matcher)
Detroit styrde spelet i stora delar av den andra perioden (Anaheim gjorde 2-0 i den perioden)
Detroit utklassade Anaheim
Domaren rånade Detroit (feldömt ur svensk synvinkel)
Ordningen är nu återställd (3-2 till Detroit)
Ännu finns det liv kvar i Anaheim Ducks. Detroit trodde de var nedmalda (Detroit underskattar definitivt inte ankorna, men reportern)

De flesta av dessa kommentarer kommer från populistiska kvällstidningar, men alla rubrikerna och artiklarna ger mig plötsligt insikten att tidningarna i Sverige skriver egentligen inte nyheter. Det man skriver är vinklingar på händelser så att det passar deras läsare, eller vad dom tror deras läsare gillar.

Det gäller inte bara hockey, där det är uppenbart, utan alla företeelser

Let's go Ducks!

Inga kommentarer: