måndag 11 februari 2008

Glädjande

Det finns en glädjande nyhet på smithvännernas officiella hemsida!.Häromdagen såg jag att man anger man sitt officiella medlemstal till cirka 30.000 istället för de tidigare 35.000 En minskning på nära 15% alltså.

Orsaken till denna minskning vet inte jag, men en gissning skulle kunna vara att barnafödandet minskar, vilket innebär att rekryteringsbasen för nya medlemmar också blir mindre. Numera är det accpetablet ”att dra på en kondom på löken” inom äktenskapet och därmed minskar den organiska tillväxten.

Personligen tycker jag det är positivt att antalet medlemmar minskar, men därmed finns det också en riskfaktor. Nämligen den att församlingen ger sig ut på jakt för att ragga nya "förtappade själar" till sin verksamhet, och det finns tecken på att det är just vad som pågår.

Deras hemsida har nyligen uppdaterats och är nu betydligt mer utåtriktad än tidigare. Mindre fokus på Norge och mer information från övriga delar av världen. Valda personer får också berätta om sina egna erfarnheter och det ger ett intryck av en stor öppenhet. Tråkigt nog är nästan allt material fortfarande på norska.

Ett ytterligare tecken på desperationen är en av dera externa sidor http://www.disciplecall.com/live/bww.pages/2643/2560.html Huvudsakligen är materialet på norska med en hel finns också på tyska.
Jag uppfattar sidan som proffesionellt gjord, lockande videoklipp och fina bilder med förförisk bakgrundsmusik. Utvalda övertygade personer berättar om hur dom funnit menig i livet osv.
Jag känner ju igen ett antal personer som medverkar, och förvånande nog är det samma tal, samma ordvändningar som jag minns för över 30 år sedan.
För andra helt ovetande tror jag intrycket blir en fantastiskt bra propagandasida, men för vem och varför? Ingenstans nämns vilken organsiation som ligger bakom hemsidan. Personligen undrar jag om dom skäms för vad dom står för eller om dom bedömmer att sektklangen i namnet Smiths venner skulle tynga dom för hårt och skrämma bort människor.

Mer information kan man få via en tysk mail adress som har eger och synd i namnet. Inte känner jag måånga som skulle anmäla sitt intresse till en organsiation där man inte vet vem som står bakom. Härmed är du som läser varnad.

Fortfarande anger Smithvännernas hemsida att man har en församling i Sverige, Ingen link eller information finns till denna församling som jag innerligt hoppas bara existerar i fantasivärlden

Nu till något helt annat. De yngre förmågorna i familjen envisades med att se Grammy utdelningen för 2008, och lite under protest från min sida såg vi programmet på TV. En och annan låt föll även mig i smaken, men det som fick huden att knottra sig var Beatles låten Let it be framförd av fantastiska sångare.
En av Beatles absolut låtar där med en text som sitter lika hårt som melodin.

“And when the night is cloudy, there is still a light, that shines on me, shine until tomorrow, let it be”

2 kommentarer:

Anonym sa...

De har en bibelstudiegrupp i Malmö, Bellevue.

Anonym sa...

Jeg tviler på om du din tolkning av dette er riktig. SV har en tradisjon med "å skryte på seg" et helt annet medlemstall enn det som er realiteten. Det antallet de nå oppgir; 30.000 er trolig også langt over hva som er fakta. Kanskje dobbelt så mange som de har. I Norge oppgir de at de har 10.000 medlemmer, men for noen år siden fant jeg ut at de fikk statsstøtte for ca. 4.500 medlemmer. Jeg antar at dette er det reelle tallet. Den eneste rimelige forklaringen jeg kan finne på at de snakker om 10.000 må være at de regner med alle nålevende personer som er født inn i det eller har vært med en kortere eller lengre periode. I så fall er både du og jeg en del av dette medlemstallet, hvilket kanskje er litt misvisende?

Nedgangen i fødselstall burde ikke gi noe utslag før om 20-30 år. Fortsatt er fødelseraten langt over 2,0 pr. par og dersom over 50% av barna velger å leve livet sitt innenfor forsamlingen skulle det forsatt gi en tydelig "organisk vekst".

Nedgangen i det antall medlemmer de oppgir er altså, slik jeg ser det, ikke noen spesiell kilde til glede. Dersom de beveger seg i retning av et mer korrekt anslag av antall medlemmer kan jo tyde på en sunn utvikling, selv om det er langt igjen til de er edruelige i sine vurderinger.

Fortsatt er det trolig en overvurdering på kringom 50%. Det reelle antallet medlemmer i Norge er neppe over 5.000 og på "verdensbasis" som det så storslagent heter, er det neppe over 20.000.