måndag 27 oktober 2008

Glögg

Glögg är väl inget att skriva om? Dessutom visar kalendern fortfarande oktober!

Just det, oktober är nästan sent att börja planera för en svensk jul i Kalifornien. Att fixa till en svensk jul i Sverige är en lätt match, men här lokalt kan de små detaljer ställa till problem. Att fixa glödgat vin, eller glögg faller på min lott, och det måste planeras ganska noggrant

Det allra lättaste sättet att fixa glögg är att köpa på systemet när jag är i Sverige. Nackdelen är att det tungt och inte speciellt billigt.
Alternativ två är att köpa flytande kryddor på apoteket, de små flaskorna som räcker till två flaskor vin kallas Aromatisk tinktur, 25 ml är inte billigt men mycket lättare att släpa med i bagaget.
Det tredje altarnativet blir att skaffa alla kryddorna själv och fixa en glögg som blir unik och hemlagad. dessutom blir det en nödvändighet eftersom vi behöver sådär en 20 flaskor glögg.

En av våra traditioner är att bjuda vänner och bekanta den första advent på ett glöggparty. Det brukar bli en populär avslutning på den amerikanska Thanksgivninghelgen. Vi har försökt att begränsa antalet inbjudna, men ständigt blir vi påminda om: Don't forget to invite us for your christmas party.
Mellan 50-70 personer brukar komma och det är liksom självreglerande. När huset blir fullt går folk frivilligt.


Vad soms behövs för att fixa en god glögg är i första hand kryddor. Vin är billigt, för runt 10 dollar får man en box med 5 liter Merlot av tveksam kvalite.

Tag sedan
- 24 Pomeransskal
- 16 bitar hel kanel
- 16 bitar torkad ingefära
- 160 kryddnejlkor
- 8 tsk kardemummakärnor
Plus en hemlig liten krydda :-)

För mig är det mycket svårt att få tag på kardemummakärnor (malen inget problem), allt annat är lätt att hitta.
Allt utom pomeransskalen krossas lätt i en mortel, sedan pillas alla kryddorna ned i flaska, häll i en halvliter vodka och skaka om ibland. Efter några dagar luktar det mer jul än vodka ur flaskan
Sila bort kryddorna, häll i den nu flytande kryddblandningen i 5 liter vin. Addera en liter vodka av god kvalite och dessutom gärna lite cognac eller amerikansk whisky.

Blanda i socker efter smak. jag brukar ha ungefär 10 dl florsocker.

Värm försiktigt, (alkoholen försvinner fort) under tiden du rör ut sockret.
Provsmaka ofta, det gör jobbet roligare

Slutresultatet brukar bli ungefär 10 flaskor god glögg med hyfsad styrka

Pricken över i:et är mandlar och russin från Kalifornen. Givetvis njuts den tillsamans hembakta pepparkakor och lussekatter, men dom är inte jag som fixar.
Fler och fler goda vänner har fått smak på "glugg, glugg" som våra japanska vänner säger. Faktiskt är en flaska en välkommen present att ta med i den kalla Kaliforniska vintern



Det finns också lättare recept som har snabbare effekt
FINSKA GLÖGGEN
1 flaska vodka
1 mandel
ett russin

Blir glöggen för söt, kan russinet utelämnas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur är den ryska glöggen, två flaskor vodka och ett russin
Då törs jag inte tänk på vad den isländska består av, med tanke på att jag har ätit fårfiol rökt i fårskit !!
Op

Anonym sa...

låter gott med hemlagad glögg. :-) gör man ju aldrig här i sverige där man kan köpa färdig.