lördag 22 december 2007

Nu ljusnar det

Den 22 december är årets kortaste dag, en dag att fira sedan urminnes tider. Jag vet att många firar jul och anser det handlar om Jesus födelsedag, men det finns mycket tveksamheter om vilket datum som Jesus föddes.

Nationalencyklopedin:
"Att högtidlighålla födelsedagar har inom kyrkan uppfattats som en hednisk och gudlös sedvänja, beskriven i Bibelns berättelser om Farao och Herodes. Först vid 300-talets mitt började man i det kristna Rom fira Jesu födelse; tidpunkten för födelsen anges dock inte i evangelierna. Sannolikt inrättades högtiden som motvikt till firandet 25 december av solguden som romersk riksgudomlighet, dies natalis solis invicti ('den oövervinneliga solens födelsedag'), en skapelse av soldatkejsaren Aurelianus år 272 e.Kr”

Forskaren Alf Henrikson:
På våra breddgrader sammanfaller julen ju ungefär med vintersolståndet, och själva ordet jul är äldre än kristendomen hos oss. Dess etymologi är oklar, och om den hedniska nordiska julen vet man egentligen bara att den har existerat, att den firades vid midvinter med blot och att den blev kristnad.

Att de kristna gjort julen till att fira Jesus, är helt i sin ordning. ”Steel with pride and improve” är tillåtet. Men den riktiga anledningen till vårt firande just nu är alltså årets kortaste dag.

Det gör ju också festandet mer religiöst obundet vilket är viktigt i de flesta företag i Kalifornien. Där jag jobbar och på många andra ställen säger man inte Merry Christmas eftersom det endast gäller de som har den kristna tron. Här säger man istället för att vara mer politisk korrekt: Happy Holiday, vilket omfattar alla.

Förra året berättade jag på företagets årsfest (inte julfest) om midvinterblot och den riktiga anledningen till värt firande vid denna tid. Många var förvånade och andra var skeptiska.

Vädret här är just nu betydligt kallare än normalt, det har klarnat upp efter regnet. I natt var det fullmåne (perfekt för midvinterblot) och temperaturen sjönk till minus 2 grader Celsius Eftersom luften är torr bildas inte mycket frost, men jag lyckades fånga några iskristaller på biltaket som bevis


Det är inte många dagar på åtta år som vi har haft frostgrader. Global nedkylning?

På dagen byts månen ut mot en klargul sol som lyser på en azurfärgad himmel. Temperaturen klättrar upp till drygt 20 Celsius och promenaden. Promenaden med hunden klaras av med T-shirt och shorts.

Vintertid efter regn är luften renare i LA området och sådan här dagar är det möjligt att se långt ifrån promenadberget. som vanligt kan du klicka på bilderna och få dom större.



Utsikten västerut från berget är Newport Beach och i bakgrunden, Stilla havet och Catalina Island.
Österut ligger bergen med lite snö på topparna. Skidorterna har cirka 30 com snö nu och ligger på två timmars avstånd med bil.

All bilderna är tagna idag. Den klara luften och avsaknaden av smog gör att man se långt. De höga husen du kan skönja i mitten på bilden är faktiskt Downtown LA som ligger 80 km bort.

Hur firar vi då midvinterblot? Några djur tänker vi inte offra, det blir vanlig mat och kanske ett glas vin. Vid midnatt får vi sätta oss i områdets jacuzzi och dricka ett glas varm glögg som blodssymbol. Man ju hoppas att grannarna inte får dåndimpen över de konstiga européernas vanor och ringer polisen.
Trots att vi bor i ett samhälle finns vildstråk runt oss och vid fullmåne ylar coyoterna på nära håll och hetsar upp hundarna i området som skäller tillbaka. Sluter man ögonen och njuter kan man inbilla sig att man sitter i vildmarken under månens sken. Drömma om den sommar som inte är alltför avlägsen

Inga kommentarer: