måndag 17 december 2007

Julstämning i Kalifornien

Jag medger det gärna, julen har en speciell plats i vårt hem. Den högtiden tillsammans med midsommar har varit några fasta punkter för barnen och oss. Så långt som möjligt har vi försökt ordna så att det blir en "riktig svensk jul" självklart tillsammans de tyska traditioner som min fru tagit med sig. En och annan lokal vana adderas, men de viktigaste är de svenska och tyska.

Det är en utmaning att få de rätta sakerna på plats i ett land som inte har vare sig de svenska eller de tyska traditionerna. Det är inte som att gå in på en svensk stormarknad och fylla korgen med allt som behövs. Affärerna här säljer sällan de saker vi vill ha, så lång planering och uppfinningsrikedom behövs. Julkalendrar är ett måste. Dels använder vi oss av köpta i Europa och dels av hemmagjorda som har en liten godisbit för varje dag. För två år sedan lyckades vi inte hitta någon julkalender att köpa och det slutade med en gråtande 18-åring.....Det är viktigt med traditioner

Advent firas både i Tyskland och Sverige men inte i vår del av USA. Att skaffa en ljusstake och fyra ljus är det lättaste. Till advent hör däremot också pepparkakor, lusskatter och x antal tyska kakor och bröd. Inget av detta finns i affärerna så det är bara att baka själv coh se till att vara klar 1 Advent. Jakten på rätt kryddor pågår hela hösten i de indiska och asiatiska affärerna och sirapen hittas på IKEA. Saffran måste däremot skickas från Sverige, ingen annan saffran ger lussekatterna rätt smak och färg.

Vad vore julen utan dekorationer? De vanliga svenska stjörnorna och ljustakarna finns på plats, tillsammans med tyska fönsterbilder och Räuchermännschen. Men de oemotståndligt tokiga amerikanska kreationerna har fått en plats i eller på huset. Dessa blinkande, rullande, rörliga, och ljudliga prylarna är ett måste och ju vansinnigare, desto bättre.Bilden nedan är vårt hus utifrån med årets dekoration. Tåget är blinkande, men det syns dessvärre inte på denna bild.



För att visa hur modesta vi är med dekoratiorna lägger jag nedanin lite smakprov på några hus i omgivningen. Om du klickar på bilderna blir dom större.

Nej det är inte snö. det är något som kallas betting, dvs material som läggs in när man syr täcken och liknande. Men nog kan man se fel vid första blicken?


Flaggan är inte en helt ovanlig dekoration



Balboa island husförening ordnar varje år en tävlig i snyggaste dekorationer. Detta är en av de tävlande.

Konkurransen kan vara hård, eller?

Grannhus. Tävlar inte
Mera snölandskap
Våra vänner och grannar bjuds varje år in för att lära sig hur europeer firar advent. Det är en blandning av kristna, judar, muslimer, ateister och agnostiker. Julmusiken är både traditionell och moderna och en blandning av svenska, tyska och engelska sånger. Favoriterna är de som driver lite med julen, gärna med lite fräcka vändningar. Bob Rivers är inte helt fel.

Inget adventsparty utan glögg, som givetvis är hemmagjord. Receptet är hemligt, men jag kan försäkra att den är både god och stark. Drygt tolf liter glögg gick åt i år. Givetvis bjuder också på en tysk specialite den dagen, nämligen Feuerzangebeule. Det är uppvärmt rödvin blandat med lite likörer. I en speciell hållare ovanför kastrullen läggs en stor sockertopp som dränks in med rom. Rommen måste ha en styrka av minst 54% för den skall nämligen brinna och smälta sockret ned i vinet. Jodå, både sockertoppen och rommen går att hitta i de tyska specialaffärerna.
Feuerzangebeule skall drickas försiktigt, man kan bli mycket onykter på kort tid.

Den 6 December är Nicolas Tag. En väldigt viktig dag för alla tyska barn. Kvällen innan ska skorna putsas och ställas tillsammans med önskelistor framför den öppna spisen. På natten sker underverket, Nicolas kommer in genom skorstenen, hämtar önskelistorna och lämnar lite godis och kanske någon present om skorna varit välputsade. När våra barn var för små för att skriva, klipptes bilder på leksakerna ut ur kataloger och klistrade på A4-papper. Principen var att önska allt dom inte redan hade. Något överväldigad sa jag spontant, allt det här har vi ju inte råd att köpa. Då fick jag svaret, det vet vi det är just därför vi önskar oss det av Nicolas. Det svaret fick mig att tystna

Sedan kommer givetvis Lucia med nya lussebullar och pepparkakor. Den firas oftast tillsamman med andra svenskar och de vanliga sångerna. Numera är det svårt att få döttrarna att ställa upp att sjunga, men kanske nästa år......
En ganska ny traditon är att besöka båtparaden i Newport Beach. De flesta i den staden har en inkomst som jag inte ens kan dörmma om, och även de minsta båtarna i paraden är för dyra för min plånbok. De större båtarna ligger långt över miljonklassen. I dollar. Det är tur för oss att tittandet är gratis. Några bildexempel tagna av mig som amatörfotograf igår kväl.


Ja det är en verklig båt

Jul med Hawaii stuk

Rätt fantasifullt


Ingen vanlig eka


Jag uppskattar höjden på tomten att vara cirka åtta meter


Jag är medveten om att speciellt dessa bilder spär på lite åsikten om att amerikanarna är ett energislösande folk som är fullkommligt tokigt. Dom och jag slösar en massa energi, men det tokiga i just detta gillar jag. Det måste någon gång vara tillåtet att göra barn och andra glada och imponerande. Folk applåderade, skrek och tjoade längs stranden och leende människor slåss inte.
Det viktigaste men julen är annars julbordet, det är möjligt att barnen inte delar den uppfattningen, men jag kommer inte ändra mig. Julskinkan beställs av en tysk slaktare en månad i förväg som rimmar den på svenskt vis. Man kan bara beställa en hel eller en halv och vikten vet man först närm an hämtar den. 9-10 kilo brukar den vara. slaktaren fixar också tyskt kallskuret, leverpastej, ost, rödkål och salami. Inte den goda polska kabanossen att förglömma.

Ikea är hovleverantör när det gäller julmust, sill, senap knäckebröd, prinskorv och chokladaskar. Allt måste bara köpas i tid för att man inte skall riskera att bli utan
Sedan blir det mycket som måste egenhändigt tillagas. Revbenspjäll, köttbullar, gravad lax, Janssons, risgrynsgröt, rödbetssallad och morotslåda. Alla är det rätter som man inte kan vara utan. sökert har jag glömt något, men det brukar bli ett välfyllt bord på julafton.

Dricka till bordet blir julmust, egentillverkad mumma och lite svensk importerad snaps. De små snapsflaskorna, Hallands fläder och Årsta brännvin är favoriter

Skinkan skall bakas i ugnen kvällen den 23e, samtidigt som knäcken kokas och julgranen kläs. När den är klar runt midnatt skall den provätas varm på en knäckebrödsmacka tillsammans en iskall snaps och en öl. Barnen har hitills fått julmust. Då först börjar julen hemma hos oss. Det är same procedure as every year!


Sedan barnen var små har dom på julaftonmorgonen fått en lite present för att väntan inte skall bli så tung till tomten kommer. Någon som tror att den grejen går att ändra på? Icke sa Nicke, så skall det vara fast tjejerna numera är vuxna.

Självklart har Kalle Anka sin plats denna dagen, av naturliga skäl är det alltid versionen från året innan och klockslaget 3 är inte så heligt. Men innan julklappsutdelningen skall den ses, amerikanarna har ingen förståelse för detta. Varför är det för intressant att se tecknad film på julafton? Det kan man ju se varje dag? Den grejen begriper bara svenskar.

Någon tomte brukar inte synas till. Det beror på att tror man på honom, så kommer han inte heller. Julklapparnas innehåll är hemligt, men så mycket kan jag avslöja. Vår Golden retriever brukar kämpa hårt med att få upp paketet som innehåller en kabanoss. Av någon anledning dyker varje år de svenska jultidningar upp på något mystiskt vis. Måhända finns tomten trots allt?


Denna julsång förklarar på ett lättfattligt vis varför man skall ha en stjräna i toppen på granen och inte en ängel.

Bob Rivers The Twisted Chipmunks är en lite annorlunda cool sång

Inga kommentarer: