lördag 15 november 2008

Breaking news

Kanske hinner jag före svensk nyhetsmedia denna gången.

Samma sak händer som förra året, Santa Ana vindarna dra in över vårat område. Det positiva är att värmen med 34 grader får oss att tappa julkänslan.

Det negativa är bränderna som oftast är anlagda. nyheterna som snurrar 24h per dygn pratar om över 500 mobile homes nedbrända och 165 vanliga hus.

Över 14.000 personer är evakuerade och en konsekvens är att alla hotell är fullbokade. Några av dess är våra vänner som bor i området, vi kan inte få tag i dom för tillfället

För de av er som har varit här säger denna karta något http://www.ocregister.com/articles/fire-map-orange-2191967-county-perimeter

Vi är inte negativt drabbade förutom luften. Det positiva är att våran dotter och henne pojkvän inte kan åka tillbaka skolan i kväll. Freewayen är avspärrad

Uppdatering 21.50 lokal tid (6.50 svensk)
Våra bästa vänner i Chino Hills ser lågorna på nära håll. deras område ingår sedan några minuter i frivillig evakuering, dom är färdigpackade och beredda att stick vilken miunt som helst.
Jepp, du gissar rätt, dom kan komma till oss när dom så vill! Men helt logiskt så vill vi inte se dom.
De andra två familjerna i vår bekantskapskrets får vi inte tag på. förhoppningvis är dom evakuerade.

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Nja, det råkar bo en del "kändisar" i Californiens eldzon, så svenska media håller naturligtvis koll på läget. Du skall nog skriva om katastrofer i bortre Afrika för att vara säker på att hinna före svenska media.

Eldorado sa...

Björn, det intressant är att svenskt media inte verkar kunna skilja på bränderna. Kasnek måste man vara lokal för att klara en geografisk skillnad på 250 km. Se mitt nästa inlägg.

En brand i Afrika kan säkerligen vara både allvarligare och mer tragisk än denna. För mig visar det bara
1. Hur mycket amerikansk media styr och förmedlar nyheterna. Där finns resurserna att fånga nyheterna och distribuera worldwide.
2. Svensk medias okunnighet när det gäller omvärlden, samt deras önskan att förmdela kändisvärlden i stället för hur de vanliga människorna har det

Björn Nilsson sa...

Måste erkänna att utan karthjälp har jag också svårt att orientera mig. Verkar som Californien är lite större än Uppland. 250 km måste väl vara fyra gånger längre än avståndet mellan Stockholm och Uppsala?

I brist på kändisar kan man väl åtminstone försöka hitta en svensk i katastrofområdena? "Svenske Svenne död i Afrika (tillsammans med hundra tusen afrikaner)". Tja, det är lätt att bli cynisk dessa dagar.

Kollade på bilderna i nästa inlägg och det ser verkligen ut som om man inte bör kasta brinnande ciggar där!

Eldorado sa...

Inte kan man hålla reda på geografin i hela världen, men journalister bör väl kunna browsa runt lite för att publicera vederhäftiga nyheter. Så snart någon i har sorterat begreppen lite så hittar man säkert en svensk att skriva om. Tusen döda ingen svensk är väl en rubrik som inte känns overklig

Kalifornien är ungefär lika stort som Sverige och har ungefär samma längs och bredd.

Björn Nilsson sa...

Det var ruskiga krav du ställer på murvlarna! Där sitter de i New York och skall försöka hålla reda på alla konstiga ställen utanför Manhattan! - Tja, mycket av deras jobb skulle väl kunna göras av någon som sitter hemma i Sverige och läser USA-media och bloggare på nätet. Jag tycker det finns en tendens att man kan läsa i DN idag vad New York Times skrev igår exempelvis. Kanske det sitter någon DN-gubbe och saxar nyheter där?

Anonym sa...

Asså, vadå brinner det i Amerikatt?? Vi är ju rätt nöjda med journalistiken här i Svedala, bara Aftonbladet rapporterar om "Ensam mamma söker", hur man blir hångelexpert, kändisskvaller och vem som blir Sveriges manliga Lucia....då e vi nöjda....hmmm..;-)

Eldorado sa...

Björn, att tidningarnai Sverige gära kopierar NYT stämmer med mina observationer. googla på någon detalj i en DN artikel om USA så hamnar du ofelbart hos NYT.

Lena, generllt sätt tycker jag svenska tidningar domineras för mycket av det som sker i USA, men OM dom gör det borde dom kunna kopiera rätt i allafall.

Det där med manlig Lucia verkar spännande och i jämlikhetens tecken. Är denne Lucia förmodad att tända på veken också?

Anonym sa...

Kvinnan älskar den starke som faller, men även den veke som står...