måndag 17 november 2008

Branden snart under kontrol

De goda nyheterna är att både vindarna och temperaturen har avtagit. Dessutom har evakueringen av våra avbrutits. dom är hemma sedan sent igårkväll och inga skador finns på deras hus. Dom är helt ok, om än lite omskakade. Som lök på laxen hade dom en jordbävning i natt på 4.1
Exakt hur man mäter vet jag inte, men nyheterna meddelar att elden är släckt till 4o%. Brandmännen vinner kriget.

Nu börjar tidningarna och de drabbade fråga sig varför branden inte släcktes fortare. Ett rykte är att fire hydrants i Yorba Linda inte funkade. Är detta korrekt finns det läge för husägare och försäkringsbolag att stämma staden. Advokaterna måste ju också tjäna pengar....

En brandchef förklarade att branden spred sig fortare än dom fick fram resurser. Enligt honom flyttade elden sig framåt med 30 meter per minut. Det är otroligt snabbt.

En annan brandchef som var i Sylmar där 500 mobile homes brann ner , blev interjuvad i TV. Han och fyra andra lyckades bära ut en 300 pounds handikappad kvinna (sådär 150 kilo) ur hennes hem strax innan hennes hem slukades av lågorna. Med tårar i ögonen förklarar han dom stannade så länge dom vågade, sedan måste även brandmännen fly. Han beklagar sig och säger I'm so sorry.
Svenskt media översatte det med att brandchefen bad om ursäkt! Finns det inga kunskapskrav på svenska journalister? Engelska borde väl vara basic även bland TT's översättare?

Här i Great LA var det alltså fyra bränder. I de flesta fall handlar det om anlagda bränder av supersjuka människor. Det är för mig omöjligt att begripa mig på hur dom kan få en kick av att se eld och tända på med syfte att skada andra. I ett fall har man konstaterat att det var "human hand" som startade elden, men man ghar inte uteslutit att det kan vara oavsiktligt typ rökning.
Fem personer har arrsterats för plundring, dom stannar alltså avsiktligt kvar i evakuerade områden och förser sig när alla är borta. Dessa väntar tuffa straff eftersom deras beetende är oursäktligt i allas ögon.

De flesta är dock väldigt ärliga, generösa och vänliga när det gäller att hjälpa de stackare som förlorat allt. Hotellen som plötsligt fick en ny kundkrets på tiotusentals nya gäster, höjer inga priser utan tvärtom sänker man nivåerna för att hjälpa till. Restauranger kör ut mat till uppsamlignställen osv. Den goodwillen har dom med säkerhet igen senare

Inga kommentarer: