torsdag 20 november 2008

Smiths Venner och avhoppare

Jag hoppas de flesta av mina svenska läsare klarar att förstå denna artikel som relativt nyligen publicerades i den norska tidningen Aftenposten

Svein Kronstad känner tydligen till EN (!) person som blivit utstött ur församlingen. Det är ett fantastiskt bra exempel på hur isolerade SV har blivit. Inte ens deras egen presstalesman har någon koll på omvärlden.

Hade jag haft tillstånd av de uteslutna personerna skulle gärna ha hjälpt den stackars presstalesmannen med några fler namn.

"Forutsatt at den omtalte hendelsen virkelig har funnet sted, vil vi selvfølgelig beklage dette, og vil sterkt understreke at dette aldri har vært en holdning i menighetens sentrale ledelse, sier Kronstad"

Herr Kronstad, om man nu ponerar att detta otroliga verkligen har hänt och du menar bestämt att det i såfall INTE är sanktionerat av ledningen, borde inte du och SV då erbjuda all hjälp som står i er förmåga för att hjälpa denna dam? Är det för mycket begärt av en kristlig församling? Varför inte direkt offerera er hjälp till hennne på alla de sätt ni kan?

WWJD? Eller tydligare, Vad skulle Jesus ha gjort?

Det borde förplikta något att ha det officiella namnet Den Kristliga Församlingen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det er jo bare helt utrolig å lese Svein Kronstads kommentarer. Fra et personlig møte med han i et TV2-studio for noen år siden, forstår jeg at han ser det som sin livsoppgsave å forsvare Smiths Venner i det offentlige rom, uten at dette nødvendivvis behøver å være forankret i virkeligheten. Det leder tankene mine til Komiske Ali som på dirkete-sendt TV fra Bagdad forsikret oss om at Saddam hadde full kontroll. Sammenlikningen er kanskje litt drøy, men det er et visst slektskap.

Smiths Venner har til alle tider vært så opptatt av andres løgner at de har glemt å utofrske sin egne løgner. Trist.



Johan Velten

Anonym sa...

Jeg leser for tiden helt basic vitenskapsfilosofi - der reiser det store spørsmålet "Hva er sannhet?" seg fra første stund. Ser ut til at SV gjør sitt for å bidra til at diskusjonen kan vare lengst mulig. For slik jeg kjenner historien - uten at jeg påberoper meg å ha hele bildet, mer bare en veldig liten bit av det, men dog en bit - synes jeg å se at de jobber seg fra, og ikke som resten av oss, mot sannheten.

Gjermund Kvam

Eldorado sa...

Det är mycket som inte hänger ihop i Kronstads kommentarer (förutsatt är naturligtvis att journalisten citerar korrekt)
damen menar att hon och familjen blev utkastad ur SV. Efterson uteslutning inte är vanligt förkommande borde i alla fall inte familjen vara svår att identifiera för Kronstad.
Så många församlingar finns det inte på Vestlandet, eller?

Johan, för mig är väsentliga skillnader på komiske Ali och Kronstad. Ali fick betalt för att göra sitt jobb och skulle han säga något annat än vad Saddam ville, betydde det antagligen döden.
Det går att säga mycket om man får betalt för det.
Svein Kronstad står inte under sådan press. Att det krävs kurage för att kunna säga en sanning i ett företag eller i en förening som inte är bekväm för ledningen, är inget nytt

Anonym sa...

Svein K behöver nog ta en rundtur i den stora världen utanför sekten och få en uppdatering :-)

Vi som är "utstötta" tack och lov är många fler än EN och hoppas det blir fler som får den "möjligheten" att bli räddade därifrån.
Bra att det uppmärksammas att bättre hjälp och stöd behövs till klivet in i friheten/ livet utanför sekten.

Eldorado sa...

Anonym, jag känner till en organsiation i Sverige som jobar hårt för att stödja och hjälpa personer som lämant sekter, frivilligt eller ofrivilligt.
Organsiationen finns på www.hjalpkallan.org
Det är en viss tyngdpunkt på fd Jehovas vittnen där, men expertisen som finns där är också insatt i Smiths Venner och andra problematiska organisationer