söndag 15 februari 2009

Fasching

Nä jag menar vare sig mode eller Stockholms bästa jazzklubb, utan det handlar om Karnevalen.
Tyskarna beskylls ofta för att vara tråkiga, allvarliga och arbetsamma. Det må var hänt, men åtminstone den södra, katolska delen (den del som Sverige inte lyckades göra protestantiskt under det 30-åriga kriget) slår sig lösa sådär en vecka om året.
Då menar jag verkligen att dom slår sig lösa.

Det är en katolsk tradition, mest känd är karnevalen i Rio, men den tyska går inte heller av för hackor.
Upptakten är alltid året innan. Den 11 November klockan 11.11 skall den skålas in och sedan pågår planeringen till Februari.
Den första festdagen är Weiberfastnacht som i år är den 19 februari. Damerna i dessa områden är relativt beskedliga 364 dagar om året, men denna dag är det förenat med viss fara att vara man. För det första, bär man slips ska man iskallt räkna med att den blir avklippt eller avskuren. I bästa fall. Tro mig, jag vet. Vidare kan man bli kidnappad av vilken kvinna som helst, indragen i en kneipe och tvingas underhålla en eller flera damer med dricka. Det är bara att betala räkningen och se glad ut. Som plåster på såret kan man räkna med att damerna som blivit bjudna får betala tillbaka i en eller annan form. Allt är tillåtet.
Sedan följer en festlig helg med partyn och fester överallt.

Höjdpunkten är Rosenmontag med karnevalståg och inte en strupe är torr. På 80-talet när jag hade ett tyskt stor välkänt företag som kund hade dom TVÅNGSSEMESTER för sina anställda den dagen. Dom ville inte ha olyckor på jobbet och erfarenhetsmässigt fanns det ingen som var nykter den dagen. Inte ens bland cheferna.

Här ett litet klipp från karnevalståget i Mainz, en av karnevalens högborgar. Ett annat känt område är Köln.




Festen fortsätter med alla möjlig upptåg på Faschingdienstag och avslutas på Archermittwoch. Traditionen är att på den onsdagen går man i kyrkan och biktar sig, därmed blir alla synderna under faschingen förlåtna. Sedan gäller det att ladda upp i 360 dagar för en ny vända.

Första gången jag upplevde Fasching var i gamla Östtyskland, inte för att det var speciellt katolskt men det gav folk en anledning att festa. Inte ens en socialistisk regim kunde hindra folk från att ha kul.
Kostymerna som damerna använde lämnade inte så mycket över till fantasin, men jag minns inte att det förekom våld eller bråk, däremot hände det att en eller annan person fick ta sig krypande fram med sinnena fulla med bruk, om man säger.
Något år senare hamnade jag på Frankfurts flygplats och förundrades över att incheckningsdamerna hade illrött eller illgrönt hår i sin uniform. När jag sedan stötte på två patrullerande poliser med lösnäsor insåg jag att det var karneval.

Sedan dess har varit med i flera tyska karnevaler. Det är alltid roande och samtidigt förundrande att se dessa personer som normalt är formella och artiga slå sig lösa på ett sett som vi svenskar knappast klarar på midsommar.

Den tyska humpa-humpa musiken passar utmärkt till drickande och festande, texterna är ibland av den milt sagt oanständiga sorten, men det bekommer vare sig vuxna eller ungdomar något.



Vad sägs om denna festlåt? Det handlar om en flicka, Joana som har ett aktivt, vidlyftigt och variationsrikt sexliv. Såpass att killen i låtens text blir generad.
Observera att publiken, gammal som ung muntert vrålar: Joana, du geile Sau, vilket ordagrant betyder: Din kåta sugga.
Denna företeelse tror jag inte vore möjlig i Sverige och definitivt inte i USA.

Se till att boka din resa och besök Tyskland under Fasching-tiden.

Ett B alternativ är att deltaga i den tyska communityn här som har ordnar festerna för Fasching. I går kväll var kostymtemat "Reeperbahn".
Nej jag publicerar inga bilder. LOL

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jazzklubben, en gång för länge sedan talade Kerstin Adams Ray om att namnet var tyskt och inte uttalades med engelsk accent.

Chw

Eldorado sa...

Kerstin Adams Ray, hade inte hon radioprogrammet Tio i topp? Innan tracks tog över?

Anonym sa...

Ja och mycket annat.

Chw