onsdag 4 februari 2009

Seg godisråtta med god smak

Vintertid händer det ibland att några råttor tycker det är både varmare och bättre att vara inne i vårat hus än utanför.
Efter att den första råttan fastnat i en klisterfälla och avlivats dök hans kompis upp.
Inte för att jag är expert på dessa djur, men förutom att dom är äckliga och kan sprida sjukdomar är dom smarta. Dom har nog ett sjätte eller sjunde sinne för att undvika faror.

Dessutom verkar dom var speciellt förtjust i någon sorts mat. För något år sedan hade vi en råtta i garaget som gillade hundfoder. Massor av stapelvaror fanns på plats med det var bara hundfoder som var attraktivt.
Efter att jag gillrat alla fällorna med just Timmys mat så fick råttan bita i det sura äpplet.

Den senaste råttan som kom in till oss hade en mer exklusiv smak. Enbart godis och speciellt choklad. Inte ens amerikansk choklad gick hem hos den läckergommen utan det skulle vara den Marabou från Sverige.
Jag försökte med gelehallon, ost, Nutella, hasselnötter och jordnötssmör. Råttan struntade i alla beten, alla fällor vad orörda.

Vad gör man? Skaffa katt? Åtminstone att låna en katt fanns med i plan B.

Det som gör det lite trickigt att gillra fällor inomhus är att Timmy är den mest intresserde av lockbetet, och honom vill vi inte skada. Synd att inte han är en bra råttjägare.

Fällorna måste alltså placeras så han inte kommer åt dom och ibland får vi spärra stänga av delar av huset för vår bäste vän.

Efter några veckors råttjakt gillrade jag ett par fällor med Marabou schweizernöt och väntade på resultat.
En traditionell fälla placerades på diskbänken, den fick stå flera nätter innan råttan frestades för hårt.

I morse blv det äntligen resultat. Den försiktige råttdjävlen lyckades nästan få bort chokladen, men något gick fel och fällan fick in en halvträff på djuret.

Så här blev resultatet:



Det är bara att vara tacksam för att det hände i köket och inte på någon matta.

Inga kommentarer: