måndag 5 januari 2009

Filmer och helger

Äntligen är alla dessa helger över, och man får koppla av alla besvärligheter med att gå på jobbet. Kanske ligger det ändå något i påståendet efter jul och nyårsfirandet 2008.

Familjens julfirande hade vi bra under kontroll, det var jobbet strax före som var stressande. Mängder av småprojekt skulle vara klar och rapporteras just innan jul så istället för att ta ledigt från den 19e fick jag jobba ända fram till den 23e.

Arbetslivet i USA upplever jag som något mer krävande när det gäller att hålla dead-lines. Skall något vara klart ett visst datum, då gäller det att se till att vara klar. Synnerligen stressande var det att en hel avdelnings eventuella bonuspengar varr beroende på att just mitt arbete skall vara klart i tid. Är det vad som kallas kompisanda?

Allt blev klart både hemma och på jobbet, och ur familjens synvinkel hade vi bara mysigt och trevligt.

Det negativa i helgen hade med några nära vänner att göra. Det handlar om en familj som vi känt i nio år och vår yngsta dotter har haft mycket god kontakt med deras äldsta flicka. Kallar henne C. i fortsättningen. Strax före jul blev denne C. arresterad.

Egentligen sökte polisen efter hennes pojkvän som hade en villkorlig fängesledom på sig. Han hade inte anmält sig som han skulle och polisen skulle kolla upp honom. Han lyckades smita men i lägenheten hittade dom C i påverkat tillstånd, samt en del droger och ”verktyg”.
Hur kan polisen gå in i en bostad utan husrannsakan? Jo här funkar det så att domaren ställer som villkor för en villkorig dom att polisen när som helst får göra husrannsakan i personens bostad. Bara att godkänna eller krypa in bakom galler.
För C’s del betydde det två mindre åtalspunkter samt två större för fellony. Enkelt förklarat så innebär fellony att hon kan straffas lika hårt som hennes pojkvän för de brott han anses begått. Hon blir per automatik medskyldig eftersom man skall välja sina vänner.
Med svenska ögon lite brutalt i vissa fall.

Advokaten som C anlitat tror att hon kan klara sig om hon anmäler sig frivilligt till rehabiblitering i 30 dagar till en kostnad av 1000 dollar per dag. Bryter hon på något vis behandlingen eller använder någon drog blir det troligen 90 dagars fängelse.

Det som är extra sorgligt är att vi framfört till familjen för drygt 3 månader sedan att C använde droger, men dom valde att tro på henne. Nu är föräldrarna i chocktillstånd och en och annan kväll eller snarare natt har vi försökt ge råd hur dom skall hantera situationen.
I vår familj har vi ingen eller kunskap om droger, men vi har nu lärt oss lite om drogen som C har blivit beroende av. Den kallas oftast Crystal Meth och kan intas på flera olika sätt. Rökning är det snabbaste sättet att bli beroende av den och givetvis har hon rökt eländet och blivit gravt beroende på rekordtid endast 19 år gammal.
Du kan säkert läsa själv på nätet om Crystal Meth, jag kan bara säga; GE FAN i att prova den, egentligen ge fan i alla slags droger.

Klarar du titta här videoklippet? När det gäller åldrandet kan vi redan nu se det på C.





Som lök på laxen fick vi veta att min svåger och hans fru ska separera. Jämför man situationen med C s¨är det något som är lätt att reda ut, med den riktiga feststämningen hade svårt att infinna sig dessa helgdagar.

Därför är det skönt att börja jobba och tänka på annat

För att koppla av från verkligheten har vi kollat mycket film. Både på bio och hemma framför TVn. Bio här är relativt billigt om man planerar bra. Liksom i svenska större städer visar varje bio flera filmer i olika rum.. 10-15 filmer i lika många rum är inte ovanligt.
Skillnaden här är att man löser en biljett till en film när man släpps in, sedan kan man kolla flera filmer utan att någon kontrollerar biljetten. Normalpriset för en biljett är drygt tio dollar, men med rabatthäften som köpes i förväg kostar det sju. Två eller flera filmer för sju dollar är inte helt fel vid dåligt väder!

Två av filmerna vi sett har min gamle idol inblandad, nämligen Clint Eastwood. Redan på spagettivästernas tid var han kungen och inte blev han en mindre idol som Dirty Harry. Vem minns inte den coole snuten med stenansiktet ”Go ahed, make my day” i Sudden Impact?

Numera gör Clintan mer seriösa filmer, det är riktigt förvånande att tänka sig att det är samma kille som spelade en brutal snut som numera regisserat till exempel Changeling.

Handlingen är verklighetsbaserad från 20-talets Los Angeles. En liten pojke som försvinner spårlöst och den korrumperade poliskåren gör ett väldigt dåligt jobb i att söka honom. Speciellt mamman behandlas väldigt illa när hon med alla medel försöker polisen att förstå att den pojke som polisen hittat, inte är hennes.

Den andra filmen vi har kollat med/av Clint är Gran Torino. Här regisserar Clintan OCH spelar en huvudroll som är en bitter gammal gubbe som nyss blivit änkling. Det enda han bryr sig om är sin Torino från 1972 som en snedögd grannpojke försöker stjäla för att komma in i ett kriminellt gäng.
Ja jag skriver snedögd. Clintan använde ett mycket brutalare språk. Ett av hans budskap i filmen handlar just om främlingsfientlighet, nog så aktuellt i Sverige i dessa dagar.
Ibland dyker ”Dirty Harry-rollen” upp i filmen, gamla fans blir inte besvikna och inte heller nya fans som gillar att se en mer eftertänksam och mer mogen Dirty Harry.



Mogen förresten. Clintan fyller den sista maj 78 år, rätt imponerande att regissera två filmer i den åldern. Vissa tror att det är hans sista försök att få en Oscar för bästa manliga huvudroll, för inte kan det vara pengar som motiverar honom?
Clintan har tidigare fått fyra Oscar för sina filmer men aldrig för bästa skådespelare.

Är det fler än jag som håller tummarna? Glöm inte bort att kolla på Gran Torino om den kommit till Sverige

Inga kommentarer: