tisdag 20 november 2007

Tacksägelse och den svarta fredagen

Om någon tror detta har med Smiths vänner att göra. Känn dig lurad. Den rubriken är en fri översättning på vad som kommer denna vecka i hela USA.
Givetvis syftar jag först på Thanksgiving den största familjehögtiden i detta land. Trots att Sverige och många europeiska länder kopierar all eländig kommersialism härifrån lyckas inte Thanksgiving komma över dammen.
Min uppfattning är att det beror på bristen av just kommers som gör att denna fina tradition inte anammas på annat håll.

Amerikanarna hävdar att detta INTE är en religiös högtid, vilket jag brukar utmana. I den katolska kyrkan finns Tacksägelsedagen och till exempel Irland har en liknande högtid. Tyskarna har sin oktoberfest och andra firar samma sak på olika vis. Det handlar för mig om en skördefest där man är tacksamt glädes åt vad Gud eller gudarna hjälpt till med. Nog borde vi väl alla en dag på året kunna glädjas åt det vi har? Hur tufft vi än har det de andra 364 dagarna finns det väl alltid något positivt i eländet? Nog borde vi kunna tänka lite på dom som har det svårare än vi själva, för det finns alltid någon som har det värre.
Är det så svårt att vara medmänniska? Har vi inte pengar att ge bort så kanske en timme av ditt liv kan ge någon annan glädje?

Jag och min familj har haft förmånen att bli inbjuda till amerikanska familjers Thanksgiving. Under de åtta år vi bott här har vi varit hos tre olika familjer, och det är helt olikt normala amerikanska partyn.
Först är det väldigt stort att bli hembjuden. Normalt blir man inte hembjuden här, blir man bjuden på middag är det på en restaurang (vilket kan kännas mer hedrande för en svensk). Hembjuden blir man väldig sällan och i så fall till ett ganska ytligt BBQ-party.
En Thanksgiving-middag är lika formell som våra svenska middagar. Kalkonens tillagning är lika viktig som vår julskinka. Det skall göras på samma vis varje år. Oftast hjälper hela familjen till i slutskedet. Någon är bra på att göra sås. Någon annan kan tranchera fågeln och någon fixar drinkar och vin. Bordet är fint dukat och alla tar plats samtidigt.
Första gången blev jag överraskad av att värden höll bordsbön, men så har det varit trots att inga av våra vänner är kyrkliga. Thanksgiving är ingen religiös högtid…… Jag nöjer med att supporta bönen med ett Amen. Eller Ejmen som det blir här. Själv skulle jag inte få ihop en vettig bön ens på svenska.

För er som varit på normala amerikanska partyn vet att TVn ofta är påslagen, folk springer omkring och äter, dricker hur dom vill. Sådant förekommer inte denna dag. Det är en familjehögtid som spenderas på mat, konversation, pussel familjespel och liknande. Att spela Alfapet och liknande är utmanande för en som inte har engelska som modersmål. Men blir vi utanför? Aldrig. Familjerna är mycket hjälpsamma och stolta över att kunna visa sin tradition för oss.

Hör nu svenskar och norskar som läser bloggen. Hur vore det om ni bjöd in någon utländsk familj till midsommar eller 17 Maj? Ni har all anledning att ta med dom i gemenskapen och vara stolt över de nordiska traditionerna. Eller hur?

Den svarta fredagen är alltså dagen efter Thanksgiving och har inte det minsta med bakfylla att göra. Det handlar om kick-offen till julhandeln. Affärerna öppnar klockan sex på morgonen eller tidigare och har fantastiska lockpriser på utvalda produkter.
Första året jag bodde här åkte vi till en elektronik affär för att köpa en CD-brännare till ett fantastiskt lågt pris. Glada i hågen var vi där före butiken öppnade och såg att kön var bara tio meter. Parkerade bilen och gick för att ställa oss sist i kön. Vi var något förvånade över att kön gick runt hörnet. Den gick även runt nästa hörn. Gissningsvis var den 250 meter och inte fanns det några CD-brännare kvar när vi kom in.
Alltså är svarta fredagen inget för mig. Däremot älskar de yngre förmågorna i familjen och deras kompisar denna dag. Dom ställer sig i kön under kvällen, köper de mest attraktiva prylarna till superpriser och säljer dom sedan på ebay eller liknande. Dom duktiga gör flera hundra dollar på att hålla sig vaken en natt.

Dagarna före finns det webbsidor med information som läckt ut om superpriserna. Under 400 dollar för en hyfsad laptop?


Till alla er som läser, Mina vänner, Smiths vänner eller Smiths ovänner vill jag önska en riktigt fin Thanksgiving via denna länk.

Inga kommentarer: