onsdag 24 oktober 2007

Bränder i Kalifornien 2007

Jag får ganska många frågor allmänt om bränderna i södra Kalifornien och specifika frågor hur det är med mig och min familj. Tack alla ni som tänker på oss, det är skönt att veta.

Som ni ser på TV-sändningarna är det många bränder, stora bränder och kraftiga vindar. Väldigt många människor är drabbade av naturens krafter även om dom är startade av pyromaner. Bränder gör sig bra på bild, och svenskt media började med att visa kändisreportage från Malibu, eftersom det är säljande. Först dagar senare upptäckte man att det verkliga katastrofen är i San Diego området, där hade redan 250.000 evakuerats. Svensk webmedia fortsätter dock att tycka synd om Mel Gibson och andra kändisar.

SoCal är stort, och det finns många hotell i området, efter den första evakueringen finns inte ett hotellrum att uppbringa i området San Diego till LA. Tänk på att LA ligger då ungefär 150 km norrut.
Nu figurerar siffror på 1 miljon evakuerade människor, vilket innebär att vänner bekanta och okända hjälper till i stor omfattning.
Amerikanska businessnäsor skulle normalt ha höjt priserna på hotellrum eftersom efterfrågan är större än tillgången. Det händer inte utan tvärtom, det bjuds på gratisnätter och rabatterade priser för drabbade. Den amerikanska hjälpsamheten och generositeten är ibland svår att förstå

Ett 1000-tal hus har brunnit ned och jämför man det med 2003 som var förra gången med storbränder är det ett bra resultat. Ingen tröst för de drabbade, men då var det cirka 3600 hus som förstördes.

Den brand som är närmast oss har döpts till Santiago fire och startades av en eller flera pyromaner söndag kväll vid 18-tiden. Elden spred sig väldigt fort de första timmarna och är nu cirka 10 km från vårt hem. Den första kvällen låg vinden i vår riktning och vi kunde se flammorna från berget intill. Himlen är gråsvart även på dagen, och mängder av aska ramlar ned runt huset. Luften är tidvis svår att andas, men det känns inte läge för att gnälla när man vet andra människors situation.
I vårt närområde har ingen evakuering skett, men hundratals hus i eldens södra riktning är tömda. Det rapporteras att ett 40-tal hus som nedbrända. TV-bevakningen är 24 timmar om dygnet utan reklaminslag. Evakuerade människor tittar på TV för att se om deras hus brinner eller om det klarar sig.
Flera skolor är stängda, i vissa fall är det brandfaran som avgör och ibland problem med brandröken. Mina döttrar har fått vissa lektioner inställda på grund av lärare som måste evakuera sina hem.

Så kort sagt är vi inte oroliga just nu att elden skall spridas till oss. Den största oron är att något idiot tänder på vildområdet i närheten av vårt hus.Jag inte sett i svensk media är att de flesta (alla?) bränder är anlagda. Santiago fire var antänd på tre ställen samtidigt. Idag nåddes jag av nyheten att någon åkt runt på motorcykel och slängt molotovcocktails längs vägen. Denna person lyckades man både filma och ta fast. Är jag primitiv som önskar att han skulle få brinna långsamt och länge i helvetet?

Det mest tragiska i vår närhet är några finska bekanta i norra delen av LA som blivit av med både sitt hus och sin husvagn. Familjen är dock utan fysiska skador

Denna gång avstår jag från att visa bilder, ni har alla tillgång till Internet där tillräcklig information finns. Privat har jag bara några bilder på långt avstånd etersom jag inte vill åka närmare och riskera störa släckningsarbetet.

Denna link visar en uppdaterad karta på Santiago fire’s utbredning. http://www.ocregister.com/ uppdaterar sin sida med de senaste nyheterna.

När elden är släckt, skall jag ta några bilder och publicera

Inga kommentarer: